2011. július 29., péntek

Masaru Ibuka - 3 éves kor után már késő

Ezt a könyvet a Földön élő valamennyi szülőnek, nagyszülőnek és kisgyermekkel foglalkozó szakembernek el kell olvasnia, és a kicsinyek nevelésének gyakorlatában a benne foglaltakat következetesen meg kell valósítania.
Azt tudjuk, hogy mennyire fontos minden nemzet számára a tehetségek felfedezése, gondozása és támogatása, de azt már sajnos kevésbé tudjuk, hogy hogyan keletkezik a tehetség, a talentum. Vannak feltételezések, "hipotézisek" arról, hogy a zseni egyszerűen csak születik. Azonban Masaru Ibuka "3 éves kor után már késő" című könyvéből más derül ki, mégpedig az, hogy a tehetség, a zseni nem születik, hanem azzá válik. A szerző állítja, hogy
- a gyermeket születése pillanatától megfelelően kell nevelni,
- a gyermek észbeli képességeinek fejlődéséhez a kulcs életének első éveiben, vagyis az agysejtek fejlődésének időszakában szerzett személyes tapasztalatai,
- egyetlen gyermek sem születik zseninek és egyik sem butának, korlátoltnak,
- minden az agy megfelelő serkentésétől és fejlődési fokától függ a gyermek életének meghatározott éveiben,
- ez a legfontosabb periódus a születéstől 3 éves korig tart.
Éppen ebben az időszakban, vagyis a gyermek első éveiben szükséges a minden percét kihasználó foglalkoztatás, az "értelmes" szigor és a szeretettől áthatott gyengédség. Amikor már önállóan kezd fejlődni, akkor válik fontossá, szükségessé az ő akaratának, egójának fokozatos érvényesítése, és a szülők, nevelők ez iránti mélységes tisztelete.
Masaru Ibuka egyszerűen a gyermek nevelésének, tanításának módszerét javasolja megváltoztatni, nem pedig annak tartalmi kérdéseit.
Higgyünk a szerzőnek, aki nem elméleti pedagógus, vagy gyermekpszichológus, de zseniális nevelő, menedzser, aki 700 dollárral a zsebében létrehozta a "SONY" céget és egyike annak az első három neves egyéniségnek, akik a romokban heverő, reményvesztett Japánt a világ vezető nagyhatalmává tették.
Prof. Dr. Török Szilveszter, a Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Tudományos Egyesületének Elnöke


Letölthető itt


Itt olvasható

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése