2010. november 24., szerda

Vírusos hasmenés és hányásra való szerek

Múlt péntek óta egy vírus kínozza a családunkat (meg még sok másikat is) Voltunk hétfőn a doktor néninél, ahol a váróban úgy kellett utat vágni a gyermekeimnek annyian várakoztak.
Mindenki hányós-hasmenéses vírusra panaszkodik. Jobb esetben csak ez a kettő jelentkezik, rosszabb esetben torokégés, köhögés, és láz is végtagfájdalommal.

Nálunk persze minden van...végülis MINDENT VAGY SEMMIT :))

Hasmenést "megfogni" nem ildomos, így ezeket a gyógyszereket nem is szoktam megvenni.
Mert a gyógyszer csak elnyomja a tünetet és a vírus a belekben marad, majd pár nap múlva újult erővel lecsap.
Általában a szolídabb természetes bogyókat, vitaminokat, sókat részesítem előnyben...teszek is ide belőlük válogatni valót.

1/HASZNOS BÉLFLÓRÁK - NORMAFLOR és társai....
Lactobacillus acidophilus amely 10 napig vagy olykor tovább is képes életben maradni az emésztőrendszerben. Gátolja a különféle gombák és kórokozók elszaporodását, segíti a tejfehérjék, a laktóz és a zsírok emésztését, valamint önmaga is termel egy colicin nevű antibiotikus hatású anyagot.

Lactobacillus rhamnosus

Klinikai vizsgálatokból-melyben 34 Lactobacillus törzset hasonlítottak össze – kiderült, hogy a Lactobacillus rhamnosus volt a leghatékonyabb a mikroflóra egyensúlyának megteremtésében.

Bifidobacterium longum,
melyhez a csecsemők az anyatejből jutnak hozzá, és fejlődő gyermekek bélflórájának több mint a felét teszi ki. Segítik az emésztést, csökkentik a különböző allergiák és fertőző betegségek előfordulását.
A Bifidobaktériumok B-vitaminokat termelnek, illetve olyan fehérjét, mely gátolja az E. Coli megtapadását.

Acidophyllus: Az Acidophilus kedvezőtlen környezetet teremt a különféle kórokozók, például a mikrokokkuszok, a clostridiumok, a különböző kólibaktériumok, illetve a gombák számára. További előnye, hogy elősegíti egy gyönge antibiotikum, a colicin ter­melődését, így nemegyszer feleslegessé teheti az antibiotikus kezelést.
Hasmenés esetén elég 5-6 napig szedni a bélflóra helyreállításához.

Protexin restore:
Mikor ajánlott a készítmény szedése?
Csecsemők és kisgyermekek kúraszerű bélflóra-helyreállító kezelésére, így antibiotikus kezelés alatt és azt követően, hasmenések esetén, puffadás megszüntetésére, és olyan esetekben, amikor a meggyengült immunrendszer erősítése indokolt (klímaváltozás, utazás, egyéb stresszhelyzetek).
Hány éves kortól szedhetik gyermekek a készítményt? A készítmény szedése csecsemő kortól javasolt.

2/ SÜSSLER SÓ:
FERRUM PHOSPHORICUM Schüssler-só (FePO4 * 4H2O - vas foszfát): mely Schüssler-só elsősegélyszer, lázas, fájdalommal járó állapotokban és sebek, vérzések, zúzódások esetén, fájdalmas heveny gyomorhurut és hányás, lázzal járó nyári hasmenés idején hatékony.
MAGNEZIUM PHOSPHORICUM Schüssler-só (MgHPO4 * 3H2O): mely Schüssler-só idegrendszeri és nyugtató hatású, görcsoldó hatású, frissítő, élénkítő, kiváló fájdalomcsillapító idegfájdalmak, migrénes hajlam, és kólikák (hasi görcsök) esetén.


3/ HOMEOPÁTIÁVAL
A kicsi korban olyan ijesztő hányásos betegségek gyakori szereit mutatjuk be, rövid jellemzéssel:
A heveny hasmenés vagy hányás gyakran fertőzéses eredetű (lehet bakteriális, vírusos fertőzés, esetleg parazitafertőzés).

Fertőzések esetében, legyen az légúti vagy emésztőszervi általánosan ajánlható az ECHINACEA 5 CH golyócska, megelőzésre napi 2-szer 5 golyócska, a tünetek kezelésének támogatására napi 3-5-ször 5 golyócska.

Az alábbi, a tünetek alapján választott szerekből naponta 2-5-ször 5 golyócska ajánlott a 15 CH potenciából (esetleg a 9 CH potenciából), de súlyosabb folyadékveszteség vagy erőteljesebb tünetek esetben akár a 30 CH potenciát ajánljuk, egy-két napig, amíg a tünetek enyhülnek vagy elmúlnak.

Bőséges hányás vagy hasmenés, esetleg mindkettő? Égő fájdalmak jellemzőek?
Akkor ARSENICUM ALBUM a választandó szer!
Vírusos járvány alatt jelentkező hasmenés, hányás legfontosabb szerei az Arsenicum album!

Nyomásérzés a gyomron? Erőteljes hányás? Epét vagy savanyú gyomortartalmat hány?
Akkor NUX VOMICA-ra kell gondolnunk!

Nagyfokú folyadékvesztés, ami esetleg fáradtsággal jár?
A CHINA-t válasszuk!

Gyakori, sugárban ürülő széklet, kimerítő, hideg verejtékezés, görcsös hasi fájdalom? Vagy hasmenés és erőteljes hányás, öklendezéssel?
Akkor VERATRUM ALBUM a megfelelő szer!

A hányingert hányás követi, (esetleg nyálkás), de a hányás után a beteg nem könnyebül meg?
Adjunk IPECACUAHNA-t!

Hányás túlzott mértékű evés után?
ANTIMONIUM CRUDUM-ot szedjünk!

Bőséges bélgáz és nyákos, géles hasmenés jelentkezik? A székletet nehéz visszatartani?
Akkor ALOE CAPENSIS-re gondoljunk!

előre görnyedten tud ülni a beteg csak, és rohamokban jelentkező, görcsös hasmenése van?
COLOCYNTHIS-t ajánlhatunk!

Reggeli, bő hasmenés, a hasmenést gyengeség és görcs előzi meg?
Akkor PODOPHYLLUM-ra gondolhatunk!
A hányinger, a hasmenés és a hányás lehet súlyosabb betegség kísérő tünete is. Ennek kiderítése hosszantartó tünetek esetén, ill. a krónikus hasmenés kezelése kizárólag az orvos feladata!


4/ Amikor mi adjuk a kólát és a ropit a kicsinek......a hasmenésről
A mostani ősz slágere a rotavírus, adenovírus, óvodai vírusos hasmenés és egyéb beceneveken előforduló hányásos, hasmenéses tünet, ami akár egy hétig is otthon tartja a kicsit, és izgalomban a szülőket. A hasmenés gyakori folyékony székletet jelent, de ez önmagában nem betegség, hanem tünet.

A hasmenés többnyire magától is elmúlik 3-4 napon belül. Amennyiben a tünetek nem mérséklődnek, hasi fájdalom, esetleg véres széklet, vagy láz jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor a vérhas néven ismert súlyos tünetegyüttes állhat a háttérben.
Szalmonellafertőzés esetén általában vizes a széklet, a tünetek az étkezés után 12-48 óra múlva kezdődnek. Láz, és hányás is kísérheti.

Hasmenés kialakulhat hosszú antibiotikum kezelés mellékhatásaként is, mivel az antibiotikum nemcsak a kórokozókat, de a normál bélflórát is elpusztítja. Ilyenkor a legfontosabb teendő a bélflóra pótlása.

Hogyan kezeljük a hasmenést?

Gyermekkorban az elhúzódó hasmenés veszélye, hogy a szervezet vizet és értékes ásványi sókat veszít. Ez kisgyermekeknél könnyen kiszáradáshoz vezethet. Fontos tudni, hogy a gyermek folyadékigénye a veszteség miatt akár 20%-kal is több lehet. A folyadék és sóveszteséget pótolni kell. Erre a legalkalmasabb a gyógyszertárban kapható rehidrációs sókeverék. Ha ezt a gyermek nem hajlandó bevenni, akkor ez lesz az a különleges eset, amikor a palackozott üdítőitalok jó szolgálatot tehetnek. Sok édesanya tapasztalja, hogy még a folyamatosan hányó gyermek is képes a kiskanalanként adagolt hideg üdítőt elfogyasztani. A só és víz mellett cukorra is szükség van, mert segíti a víz felszívódását a bélből.

Általános szabály, hogy a betegség annál gyorsabban gyógyul, minél hamarabb ürülnek ki a belek. Ezért bélműködést gátló szereket (hasfogók) csak akkor adjunk, ha a külső körülmények, pl. utazás kényszerítenek rá. Az étrend is zsírszegény legyen, a ropi (de nem a zsíros chips) jól bevált házi praktika az első napokban. Ehet a gyermek főtt rizst, krumplit, vagy reszelt almát is.

Az enyhe esetek a tünetek szerint gyorsan és eredményesen kezelhetők homeopátiás szerekkel.

A betegség veszélyei

A heveny hasmenés legsúlyosabb szövődménye a kiszáradás, amely miatt akár kórházi kezelés is szükséges lehet. Ha a gyermeknél hányás nem jelentkezik, akkor mindenképpen törekednünk kell a szájon át történő folyadékpótlásra.

Folyadékpótláshoz ásványvizek alkalmazhatók, amelyek pótolják az elveszett sókat. Figyeljünk oda arra, hogy a só- és folyadékpótlás mellett a cukorpótlás is fontos, mivel a víz felszívódásához a bélben cukormolekulákra is szükség van. Kisgyermeknek adható cukorral ízesített kamillatea, szűrt gyümölcslé, kivételes esetekben alakalomszerűen üdítőitalt is kaphat a gyermek.

A folyadékpótlásra legalkalmasabbak a gyógyszertárakban recept nélkül is kapható ún. rehidrációs (kiszáradás megelőzésére szánt) porkeverékek, melyek megfelelő mennyiségben tartalmazzák a szervezet számára szükséges anyagokat (glükózt, konyhasót, trinátrium-citrátot, kálium-kloridot). A port előzetesen felforralt, szobahőmérsékletre lehűtött vízben vagy cukrozatlan teában teljesen fel kell oldani.

Hányás esetén is törekedni kell arra, hogy apró kortyonként a gyermekkel megpróbáljunk folyadékot itatni. Fontos tudni, hogy hasmenéses betegségek esetén a napi folyadékszükséglet 15-20%-kal is megemelkedhet. Ha szájon át nem biztosítható a megfelelő folyadékbevitel, akkor indokolt a kórházi kezelés, amikor is infúzióval juttatjuk be a szükséges folyadékmennyiséget, mindaddig, amíg a gyermek nem iszik megbízhatóan.

A beteg állapota általában 2-3 nap alatt rendeződik. A betegség első napján ajánlott, hogy a beteg csak folyadékot fogyasszon. Állapota javulása esetén főtt krumpli vagy rizs, illetve ropifélék (nem pedig chips!) adásával megpróbálkozhatunk, a gyógyulás alatt könnyű vegyes, zsírszegény étrend a javasolt.

Mire figyeljünk?

Akut hasmenéses megbetegedés esetén nem tanácsos, sőt kifejezetten káros lehet a bélmozgást csökkentő, köznyelven hasfogónak titulált, gyógyszerek adása. Ugyanis ezek a gyógyszerek a bélmozgás csökkentése révén gátolják a kórokozó ürülését a gyomor-béltraktusból, amely feltétele a mielőbbi gyógyulásnak.
Alkalmazhatók ugyanakkor ún. adszorbensek, pl. széntabletta, amelyek megkötik a kórokozók által termelt méreganyagokat. Ma már léteznek a széklet állagát javító készítmények is, amelyek csökkentik a székletürítések számát.

Bakteriális eredetű hasmenések esetében sem szükséges antibiotikumos kezelés, bizonyos speciális esetektől eltekintve. Az antibiotikumok ugyanis nem gyorsítják a gyógyulást, azonban a kezelés önmaga is hasmenést okozhat.

A fertőzéses hasmenések esetén kiemelten fontos a megelőzés szerepe. A betegségek terjedésében a piszkos kéz, szennyezett élelmiszerek, rovarok játszanak szerepet, általában a nyári, kora őszi hónapokban fordulnak elő halmozottan. Megelőzés során fontos, hogy az alapvető higiénés szabályokat mindig igyekezzünk betartani, és erre figyelmeztessük a gyermekeket is. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kézmosás fontosságának szerepét. Lehetőleg csak ellenőrzött élelmiszereket fogyasszunk, különösen a nyári hónapokban kerüljük a nyers tojásból készült ételek (pl. majonéz) fogyasztását. A beteg gyermeket mindenképpen el kell különíteni a közösségből.

A krónikus hasmenéseknél minden esetében a kiváltok ok kezelése szükséges. Ennek módja a betegségtől függően változhat. Laktóz-intolerancia esetén például tejcukormentes étrendet kell tartani, de bizonyos esetekben szükség lehet gyógyszerek szedésére is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése