2010. október 21., csütörtök

Bűbáj

Lányaim legkedvesebb "hercegnős" meséje

Bűbáj (Enchanted) a címe a Walt Disney Pictures 2007-es fantasy–musical–vígjátékának. A film elegyíti az élőszereplős, hagyományos animációs és számítógép generálta jeleneteket. A főszerepekben Amy Adams, Patrick Dempsey, James Marsden és Susan Sarandon láthatók.

Giselle hercegnő Andalgócia boldog, rajzolt világában éldegél, ahol varázslatos teremtmények csintalankodnak szabadon és zenei betétek meg-megszakítanak minden találkozást. Giselle-t eljegyezi a sármos és vitéz, ám kissé bugyuta Edward herceg, de most sorsa váratlan fordulatot vesz. Edward a trónját féltő mostohaanyja, a gonosz Narissa királynő átlöki egy kapun, látszólag végzetébe.

Ám Giselle a sötétségből egy különös világba csöppen – New York City könyörtelen metropoliszába. A Nagy Alma ridegsége kezdi feledteti az egykor gondtalan hercegnő tündérmesébe illő idealizmusát, mígnem a rémült lány találkozik a barátságos – és jegyben járó – válóperes ügyvéddel, Robert Philippel, akinek szánalma segítségére lesz a túlélésben egy durva, cinikus és megfáradt városban. Noha Robert kezdetben vonakodik a a vendéglátástól, hat éves lányával, Morgannel együtt rövidesen az idegen szépség bájosságának rabja lesz. Ám Giselle manhattani időtöltése furcsa mellékhatásokkal lesz személyiségére, amire az őt kereső Edward megjelenésekor döbben rá. Miközben a rajzolt világ biztos gondtalansága és a valós világ új, ismeretlen érzései hadakoznak benne, a hercegnőnek választania kell Edward és Robert között, s Narissa is terveket sző a törékeny teremtés ellen.

Kevin Lima rendező egyaránt járatos a rajzfilmek és az élőszereplős komédia világában, hiszen olyan nagy sikerű animációs műveket jegyez, mint a Goofy és a Tarzan, ugyanakkor a 102 kiskutya című vígjáték is az ő keze munkáját dicséri. Legújabb filmje egyszerre paródiája és dicshimnusza a tündérmesének és mai reális világunknak, melyek az elsőre szembeszökő különbségek ellenére nem is állnak olyan távol egymástól…
Kritikai fogadtatás
Rotten Tomatoes kritika-összesítő a weboldalon a Bűbáj kiemelkedő, 94%-os értékelésen áll.
A kritikusok rávilágítottak, Amy Adams meglepően jó színésznő,aki szinte a semmiből tűnt fel (noha már jelölték Oscar-díjra a legjobb női mellékszereplő kategóriában és számos kitüntetés birtokosa a Junebugban nyújtott alakítása révén); egyesek Mary Poppins Julie Andrews esetéhez hasonlították a filmet és főszereplőjét.
A legtöbb kritika rámutatott, hogy ha a cselekmény menete kiszámítható is, ahogy ezen kiszámíthatóság a történet része, a lélegzetelállítóan extravagáns musical-betétek, illetve ahogy a Disney tréfálkozik korábbi filmjeinek szereplőin, ellensúlyoz minden elégedetlenkedést, ami a cselekménnyel kapcsolatban, vagy a célközönség kérdése kapcsán felmerült.
Golden Globe díj (2008) - Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Amy Adams

Már csak Ő kell...

Csókból születik a boldogság

Munkadal

Bál:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése