2010. december 15., szerda

Karácsonyi mézesek

Gyömbéres mézes

90 dkg liszt,
25 dkg cukor,
2 dl olvasztott méz,
10 dkg margarin,
3 dl tej,
1 ek őrölt fahéj,
1 ek gyömbérpor,
1 ek szódabikarbóna
1 db tojás.

Elkészítése:
A margarint, a mézzel, a cukorral, a fűszerekkel kis lángon felmelegítem, összekeverem, hozzáöntöm a tejet. A szódabikarbónát a lisztbe keverem, majd az előbbi tejes masszával tésztát gyúrok belőle. Egy napra a hűtőbe teszem. Lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra nyújtom, majd éles késsel, vagy kiszúróval figurákat, formákat vágok ki belőle. Előmelegített sütőben világosbarnára sütöm és még melegen megkenem a felvert tojással.


Mézescsók

Fél kg liszt,
15 dkg cukor,
1 dl olvasztott méz,
15 dkg margarin,
1 dl tejszín,
1 ek őrölt fahéj,
1 kk őrölt szegfűszeg,
1 kk gyömbérpor,
1 ek szódabikarbóna,
1 tojás.

Elkészítése:
A margarint, a mézzel, a cukorral, habosra keverem. Külön összekeverem a szódabikarbónát a liszttel és a fűszerekkel. A margarinos-mézes masszához hozzáadom a tejszínt és a tojást, majd a másik keverékkel összegyúrom. Egy napra a hűtőbe teszem. Lisztezett deszkán 6-7 mm vastagra nyújtom, majd pogácsaszaggatóval csókokat szúrok ki belőle. Előmelegített sütőben közepes lángon világosbarnára sütöm. Pár nap múlva puhul csak meg, de azt sokáig megőrzi.


Mézeskalács

60 dkg liszt,
20 dkg porcukor,
2 kk szódabikarbóna,
1 kk mézes fűszerkeverék,
2 db tojás,
2 ek margarin,
20 dkg méz.

Elkészítése:
A porszerű anyagokat összekeverjük. A tojásokat, a mézet és a margarint jól kikavarjuk és fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát jól kidolgozzuk, alufóliába csomagoljuk és legalább egy napig hűvös helyen érleljük. 2-3 mm vastagra nyújtjuk és különböző formákkal szaggatjuk, piros-barnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése