2010. december 17., péntek

Mégtöbb info a fokhagymáról

Az, hogy a fokhagyma egészséges, nem új keletű felismerés. Legalább a Krisztus előtti 1500-as évekre nyúlnak vissza fokhagymával mint indiai és kínai vérképző szerrel kapcsolatos feljegyzések. Hippokratész, a modern orvoslás atyja használta már rákellenes hatásai miatt, de Louis Pasteur is felismerte a fokhagyma antibakteriális hatását. Felismerése révén Albert Schweitzer az afrikai vérhas elleni küzdelemben vette a fokhagyma hasznát. A Connecticuti Orvosi Egyetem Kardiovaszkuláris Kutatóközpontjának kutatócsoportja felfedezte, hogy a frissen tört fokhagyma, ellentétben szárított, illetve főzött formájával, miért védi a szívet.

Miért jobb a friss fokhagyma?
– A frissen tört fokhagyma hidrogén-szulfidot termel, akárcsak a rothadó tojás – magyarázta Dipak K. Das, a Kardiovaszkuláris Kutatóközpont egyik vezetője a Health.com-nak. – Bár ugyanezen gáz ha nagy mennyiségben kerül a szervezettel kapcsolatba, mérgezővé válik, kis mennyiségben sejtközi jelzőberendezésként védi a szívet.

Mivel a hidrogén-szulfid rövid életű gáz, elpárolog, ha megszárítod, megfőzöd vagy párolod a fokhagymát. A szárított vagy feldolgozott fokhagyma megőrzi antioxidáns hatását, így véd a szabad gyökök okozta károsodásoktól, de semmiképp sem ugyanolyan mértékben, mint friss állapotban.
Egy tavaly publikált kutatás arról számol be, hogy a kutatók frissen tört és szárított fokhagymát adtak a laboratóriumi patkányok egy-egy csoportjának, majd megvizsgálták, hogy a patkányok szíve milyen sebességgel és eredménnyel gyógyul fel a szimulált szívinfarktusból.
– Mind a szárított, mind a frissen préselt fokhagyma megvédte a szívet az oxigénhiány okozta károsodástól, de a friss hagymának szignifikánsan erősebb volt a hatása az aorta véráramának visszaállításában – magyarázza Das.

Hogyan használhatsz friss fokhagymát?
Az ideális napi fokhagymamennyiség egy gerezd. David Winston és Merrily A. Kuhn, a Gyógynövényes terápia és kiegészítő kezelések kézikönyv szerzői szerint a legjobb elkészítési mód az, ha összetörsz egy gerezd fokhagymát, majd 10-15 percig állni hagyod. Ezután keverd össze joghurttal, almapürével, mézzel, hogy könnyebben tudd elfogyasztani. Ha eszel utána egy kis petrezselymet is, a kellemetlen lehelet miatt sem kerülsz kínos helyzetbe.

Néhány felhasználási terület, melyre sosem gondoltál volna
  • Régebben a pestist gyógyító orvosok fokhagymát helyeztek jellegzetes, madárszerű álarcukba. A madárfej csőrén át lélegeztek ugyanis, és úgy vélték, ha a pestissel fertőzött levegőt fokhagymával szűrik meg, védelmet élveznek a járvány ellen.
  • A fokhagyma segít megszabadulni a hangyáktól. Ha néhány frissen tisztított gerezdet elhelyezel a lakásban azokon a területeken, ahonnan vélhetően a hangyák érkeznek, a népi hagyomány szerint nem kell többet aggódnod miattuk.
  • A régi időkben a fokhagymát összezúzva, gézbe tekerve hüvelygombásodás ellen éjszakai tamponként használták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése