2010. június 17., csütörtök

Fejlesztő játékok - emlékezet

Emlékek felidézése: (5-6 - 8 év)

Ez a gyakorlat egy iskolaérettségi-teszt "alap változata", mondhatni egyszerűsített váza... egy egyszerű kis módosítással, a gyermekek emlékfelidéző képességét segíti. Legegyszerűbb változatában keressünk elő otthon egy mesét, ne legyen túl hosszú, 10 percnél ne tartson tovább a mese. Olyat válasszunk, amelyben gyakran ismétlődik két tárgy, szereplő, bármi. Pl. a kutya és a macska szó, vagy bármi.
Célszerű, ha a két tárgy nem kerül kapcsolatba egymással, hogy ne túl hirtelen kövesse egymást a két szó!
A gyermekkel beszéljük meg, hogy a kutya mondjuk X-et kap, (X-jelet), a macska pedig... (nem térnék el az eredeti példától, de hangsúlyozom ez lehet bármi...), tehát a macska pedig mondjuk kört- O. Vagy az egyik háromszöget, a másik csillagot, stb.
Gyakoroljuk ezt be a gyermekkel.
Amikor már biztosan felel kérdésünkre, hogy mi a macska és mi a kutya jele, vegyük elő a mesét és kérjük meg, hogy amikor a kutya szót hallja, vagy amikor a macskát... vagy bármely előre eltervezett, betanult szót hallja: rajzolja le a jelét egymás alá egy papírra!!! Ezzel azt edzük és egyben vizsgáljuk a kicsi képes-e az előre megtanult jeleket megfelelő módon jelezni.
Ha a kicsi sokszor téveszt... tehát a két szó/állat jelét felcseréli, valószínűleg elkavarodott, már nem emlékszik, melyik jel, mit jelölt.

Ez egy jó kis koncentrációs, és emlékezeti próba. Később ezt lehet variálni, több mesével, és akár több keresett szóval. Bár azt javaslom 4-5 szó fölé, még a kiemelt értelmi és koncentrációs képességű gyermek esetében se menjünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése