2010. december 20., hétfő

Karácsonyi gyümölcskenyerek

NAGYON GYÜMÖLCSÖS KENYÉR
Forrás: Kulináris Világ

1. hány főre szól a recept: 6 fő
2. elkészítés nehézsége: közepesen nehéz
3. elkészítés ideje: 12 óra
4. árkategória: 1.500 Ft alatt


Nekem akkor igazán gyümölcskenyér a gyümölcskenyér, ha nem spóroljuk ki belőle a gyümölcsöt... Például ebben a variációban igazán nem fukarkodtunk...

Hozzávalók

1. 20 dkg aszalt szilva
2. 20 dkg aszalt körte
3. 20 dkg aszalt füge
4. bő 1 liter víz
5. 25 dkg víz
6. 12 dkg aprított mandula vagy dió
7. 12 dkg aprított , sózatlan mogyoró
8. 12 dkg kandírozott citromhéj
9. 12 dkg kristálycukor
10. csipetnyi őrölt fahéj
11. kevés szegfűszeg
12. csipetnyi ánizs
13. csipetnyi só
14. 0,5 dl rum
15. 1 db friss citrom leve
16. 35 dkg finomliszt
17. 6 púpozott evőkanál búzakorpa
18. 1 dkg élesztő (vagy 7 g szárított élesztő)
19. hámozott, sózatlan félbevágott mandula
20. tetszés szerint további kandírozott gyümölcsök, díszítéshez


A gyümölcskenyér előkészítése már a sütés előtti napon megkezdődik, mert az aszalt gyümölcsöket legalább 12 órán át kell áztatni. A szilvára, körtére és fügére ráöntünk bő 1 liter vizet és letakarva egész éjjel ázni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és apróra összevagdossuk.

A citromhéjat, mandulát, apróra vágott diót és mogyorót a kristálycukorral és a rummal összekeverjük és 2 órán át állni hagyjuk, majd a többi - már puha - gyümölccsel, egy citrom levével és a fűszerekkel alaposan összekeverjük.

15 dkg finomlisztet 3 evőkanál búzakorpával, 1 dl langyos vízzel, élesztővel, csipetnyi sóval összekeverünk, kenyértésztát készítünk és félretesszük keleszteni, - meleg helyre. A gyümölcsmasszát összekeverjük 20 dkg liszttel, 3 evőkanál búzakorpával. Ezt összedolgozzuk a megkelt tésztával, majd két részre osztjuk. Használhatunk őzgrinc formát, vagy egyszerűen cipót formálhatunk a tésztából. Ha az elsőt választjuk, akkor az őzgerinc aljára tesszük a díszítésre váró gyümölcsöket, mandulát., s belehelyezzük a tésztát, elsimítjuk az alját. Ha cipó variációt készítünk, akkor kezünket hideg vízbe mártva a cipók tetejét laposra simítjuk. Fél mandulákat teszünk rá, és ízlés szerint kandírozott gyümölcsökkel díszítjük.

A gyümölcskenyereket kivajazott tepsibe tesszük, még kb. 30-40 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 70-80 percig sütjük.




KARÁCSONYI GYÜMÖLCSKENYÉR
Forrás: Kulináris Világ

1. hány főre szól a recept: 6 fő
2. elkészítés nehézsége: közepesen nehéz
3. elkészítés ideje: 1 óra
4. árkategória: 1.500 Ft alatt


Elmaradhatatlan és kihagyhatatlan karácsonykor. Szerintem egyenesen szentségtörés nem megsütni ezt a finomságot.

Hozzávalók

1. 60 dkg liszt
2. 5 dkg élesztő (vagy 7 g szárított élesztő)
3. 200 ml friss, meleg tej
4. 5 dkg kristálycukor
5. 1 db egész tojás
6. 1/3 teáskanál kardamom mag
7. 1/2 vanília rúd
8. csipetnyi só
9. 1 teáskanál reszelt citromhéj
10. 25 dkg puha vaj
11. 15 dkg mazsola
12. 5 dkg aprított mandula
13. 5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj
14. 5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj
15. 2 evőkanál rum
16. 2 csomag vanilliás cukor


Fél kiló lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. A kapott tésztát megszórjuk liszttel, és bő 20 percig, meleg helyen kelesztjük.

Eztán az egész tojást, fűszereket és csipetnyi sót adunk a tésztához, majd minimális liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük.

Közben 20 dkg vajat a maradék 9-10 dkg liszttel összedolgozzuk, majd belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15-20 percig kelni hagyjuk.

Elkeverjük a mazsolát (leht rumba áztatott) a mandulával, a kandírozott citromhéjjal és narancshéjjal, valamint a rummal. Rövid ideig állni hagyjuk, majd beledolgozzuk a tésztába. 15 perc múlva tetszés szerinti sütőedénybe helyezzük. 180 C-os sütőben kb. 20-30 perc alatt, tűpróbáig sütjük.

Tipp: a gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.



BANÁNOS GYÜMÖLCSKENYÉR
Forrás: Kulináris Világ

1. hány főre szól a recept: 6 fő
2. elkészítés nehézsége: közepesen nehéz
3. elkészítés ideje: 1 óra
4. árkategória: 1.500 Ft alatt


Ez egy igazán egyszerű, könnyen elkészíthető, és egyáltalán nem hagyományos formája a gyümölcskenyérnek. Épp ezért érdemes kipróbálni...
Hozzávalók

1. 3 db banán
2. 1/4 bögre kristály cukor
3. 2 db egész tojás
4. 12 dkg olvasztott margarin vagy vaj
5. 1 evőkanál friss tej
6. 2 bögre finomliszt
7. 1 kiskanál sütőpor
8. csipetnyi só
9. 1/2 bögre aprított mandula vagy dió
10. 1 kiskanál szódabikarbóna


A banánt egy tálban pépesre összetörjük, majd a kristálycukorral, az egész tojásokkal, a margarinnal és a tejjel alaposan összekeverjük.

Külön elkeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a csipetnyi sót és az aprított diót. Ezután a banános pépet hozzákeverjük a liszthez. Az így kapott masszát kivajazott és lisztezett tepsibe vagy őzgerinc formába öntjük.

180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, tűpróbáig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése