2010. december 22., szerda

Karácsonyi likőrök

MARCIPÁNLIKŐR - otthon
Forrás: Kulináris Világ

1. hány főre szól a recept: 10 fő
2. elkészítés nehézsége: nagyon egyszerű
3. elkészítés ideje: 15 perc
4. árkategória: 1.500 Ft alatt

Nem csak likőr, még marcipán is. Ízérzékelésünk bizonyára megbolondul, ha ehhez az ízkompozícióhoz hozzájut...

Hozzávalók
1. 5 dl tejszín
2. 1 liter tej (3,6%-os! nem dobozos)
3. 40 dkg marcipán
4. 7 dl konyak
5. 1 dl Baileys
6. kevés kristálycukor

A tejszínt és a tejet forraljuk fel, majd tördeljük bele a marcipánt. Hagyjuk, hogy felolvadjon, közben kevergessük. Ha szép sima keveréket kaptunk, vegyük le a tűzről, és alaposan hűtsük le, - a biztonság kedvéért pedig szűrjük át.

Tegyük bele az ízlés szerinti mennyiségű cukrot, a Baileys-t és a konyakot. Öntsük üvegbe, hagyjuk állni a hűtőben. Minél tovább áll, annál finomabb, de ne feledjük, hogy néhány napon belül tanácsos elfogyasztani!


CSOKOLÁDÉLIKŐR - otthon
Forrás: Kulináris Világ

1. hány főre szól a recept: 10 fő
2. elkészítés nehézsége: könnyű
3. elkészítés ideje: 15 perc
4. árkategória: 1.500 Ft alatt

Bár nyilvánvalóan sokkal egyszerűbbnek tűnhet besétálni a boltba egy üveg finom csokilikőrért, mégis... legalább egyszer érdemes otthon kipróbálni!

Hozzávalók
1. 30 dkg kristálycukor
2. 20 dkg olvasztott csokoládé
3. 0,5 dl csokoládé aroma
4. 2,5 dl víz
5. 3 dl tiszta alkohol


Az olvasztott csokoládéból, a kristálycukorból és a vízből szirupot főzünk - alcsony lángon, majd jól lehűtjük.
Közben a csokoládéaromát keverjük el a tiszta alkohollal, és öntsük lassacskán a kihűlt sziruphoz, s alapos keverés mellett dolgozzuk össze. Öntsük üvegbe, és legalább egy hétig hagyjuk állni a hűtőben.
Időnként mozgassuk, rázzuk meg.
Tipp: megbolondíthatjuk 1-2 teáskanál mandulaaromával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése